Басарбовският скален манастир Св. Димитрий Басарбовски“ е разположен в долината и

...
Басарбовският скален манастир Св. Димитрий Басарбовски“ е разположен в долината и
Коментари Харесай

Басарбовската света обител - духовно средище на православните християни

Басарбовският скален манастир „ Св. Димитрий Басарбовски “ е разположен в долината и красивите меандри на река Русенски Лом, покрай село Басарбово. Той е единственият настоящ скален манастир в България. През 1978 година е разгласен за археологически монумент на културата от локално значение.
Манастирската обител води началото си още от Второто българско царство (XII в.), само че за пръв път името му се загатва в османски данъчен указател от 1431 година За известно време през XIX в. манастирът останал без жители, само че през 1937 година тук се заселва отец Хрисант от Преображенския манастир и дава ново начало на религиозното средище.
Преподобни Димитрий Басарбовски се родил в село Басарбово, което се намира на 10 км от град Русе. Светецът водел монашески живот в пещера в скалите, а по-късно в барака край реката. Преподобни Паисий Хилендарски в своята „ История славяноболгарская “ сочи 1685 година като година на гибелта му. След кончината си монахът бил заровен в селската черква, само че по време на една от руско-турските войни от 1768-1774 година мощите му са пренесени в Букурещ в църквата „ Св. Св. Константин и Елена ", където се намират и до през днешния ден. Легендата споделя за доста предходни опити мощите да бъдат пренесени, само че се оказвали несполучливи. Мощите са високо почитани от популацията на  Румъния, като светецът се възприема като неин небесен настойник. По тази причина манастирът се посещава целогодишно от румънски поклонници и туристи.
Пътеката, по която се влиза в манастира, минава през красиво озеленен двор и свършва при бунар, изкопан от св. Димитрий. Местните хора имат вяра, че водата в кладенеца е лековита.
В подножието на скалите на манастира се намират две стаи и пещерата столова, издигнати през 1956 година Оттам по 48 стъпала се стига до скална площадка, където се намира нишата, в която съгласно преданието е спял Св. Димитрий. Вдясно от нея е скалната черква с дърворезбован иконостас, направен през 1941 година, а до него се намира огромната икона на светеца, изобразен в цялостен растеж.
По друго каменно стълбище се стига до естествена пещера, в която е заровен духовник Хрисант, който възродил манастира и го върнал към живот през 1937 година Пещерата извършва ролята на костница, в която е подредена и музейна експозиция.
През 2016 година Русенският митрополит  Наум освещава издигнатия храм „ Свето Преображение “, а свещеник на манастира е духовник Алеко. Храмовият празник се празнува на 26 октомври – Димитровден. В комплекса не се предлага настаняване.
Вижте фрагменти от мястото в галерията ТУК
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР